
Jarang sekali dihidangkan kereta Livina sebagai modifikasi penuh sistem audio. Barangkali ini adalah model pertama yang muncul dalam Kar HiFi. Sudi berkongsi sistem audio dengan para pembaca adalah penggemar dunia audio dari Labuan. Lebih dikenali sebagai kereta famili, Livina ini dipercayai telah menjalani proses transformasi memakan masa agak lama untuk mengangkut sistem audio sebegini rupa.
Kenderaan MPV kompak 7 kerusi Livina ini tidaklah begitu popular seperti Exora dan Alza di Malaysia tetapi masih menjadi pilihan khususnya untuk mereka yang percaya terhadap reputasi Nissan, pengeluar kenderaan dari Jepun ini. Lazimnya, Livina sering digunakan famili besar untuk mengangkut bilangan ahli keluarga yang ramai dalam satu-satu masa. Pemilihan Livina sebagai kereta audio dan bukan dibina sebagai kereta demo jelas memperkatakan tentang ketaksuban pemilik dalam bermain audio. Inilah yang dinamakan kaki audio sebenar!
Memberi kepercayaan penuh kepada Dian Electronic & Car Accessories sebagai installer yang bertanggungjawab dalam memasang sistem audio, pemiliknya sangat jelas dengan sistem talaan yang diinginkan. Malah, beliau juga terlibat secara langsung dalam pemilihan produk dan untuk sistem audio pada Livina ini, jenama Kicker menjadi pilihan utama. Sebahagian besar sistem audio didukung Kicker, hanya beberapa aksesori audio seperti pemain utama juga pre-amp menggunakan jenama Caliber dan Pioneer.
Salah satu keistimewaan sistem audio Livina selain dilengkapi jenama Kicker, ia juga dipasangkan dengan dua unit pemain utama. Kedua-dua pemain utama ini dianggotai sistem audio yang sama. Jadi, kenapa perlu ada dua unit pemain utama untuk satu sistem talaan yang sama? Mudah. Satu unit pemain utama Pioneer DEH-1550UB digunakan khusus untuk memainkan fail dengan format audio manakala pemain utama Caliber CDU-695SC pula memikul tanggungjawab membaca data dari fail format video untuk hiburan visual!
Membantu kedua-dua pemain utama tadi adalah dua unit pre-amp 7 band dari Caliber, CPE207TA. Kedua-dua unit ini pula membentuk satu laluan baru yang mana unit pertama pre-amp ini memacu 2 unit amplifier monoblock Kicker IX500.4 dan pre-amp kedua pula memacu 2 unit amplifier 4 channel Kicker EX450.4. Bagi memudahkan penerangan seterusnya memudahkan anda memahami perjalanannya, saya akan menjelaskan setiap laluan satu persatu dimulakan dengan 2 unit amplifier 4 channel.
Seunit amplifier ini memacu 4 unit mid bass Kicker ES652 dan bersamanya adalah 4 unit tweeter, di mana kesemua speaker ini dipasangkan untuk sistem audio bahagian dalam kereta. Unit amplifier yang sama, dikongsi 4 lagi unit tweeter yang dipasangkan di bahagian belakang. Jika diperhatikan, bahagian kerusi paling belakang telah digantikan dengan perumah khusus yang menempatkan sebahagian besar sistem audio. Seunit lagi amplifier 4 channel tadi digunakan untuk memacu 4 unit mid bass Kicker ES652 dan 2 unit speaker trixial Kicker ES693 yang setiap satunya dilengkapi dengan 2 unit tweeter.
Beralih kepada laluan kedua yang dianggotai 2 unit amplifier monoblock Kicker IX500.4, setiap satunya memacu 2 unit woofer berlainan model; 2 unit woofer Comp VR digunakan untuk ruang belakang, manakala 2 unit lagi adalah woofer Kicker ES 12 yang diletakkan dalam perumah khas bahagian dalam Livina. Kedua-dua perumah dibina installer memang menarik terutamanya di bahagian belakang; disusun berlapis-lapis mengikut fungsi berbeza. Manakala perumah di bahagian dalam kelihatan agak janggal tetapi ia bukan lagi menjadi persoalan apabila bunyi audio keseluruhan dihasilkan dengan cemerlang!
* Artikel ini disiarkan dalam majalah Kar HiFi 53






















